Aanlokkelijk

Reclame

We worden overspoeld door reclame of je nu wilt of niet. Het komt door de brievenbus, per email, via de telefoon of het wordt bij je aan de deur aangeboden. Maar wat betekent nou eigenlijk reclame? Reclame betekent volgens het woordenboek ‘gunstige informatie over een product of dienst die je aanspoort het te kopen’.

Aanbieding 

Wat is het verschil tussen reclame en een aanbieding. Een aanbieding betekent volgens het woordenboek ‘iets dat goedkoper is dan normaal’. Aanbiedingen krijg je net als bij reclame door de brievenbus, internet, telefoon, aan de deur aangeboden maar ook in winkels, sauna’s en bij de bekende sites zoals bijvoorbeeld: groupon, vakantieveilingen.nl enzovoorts.

Gratis

Gratis betekent ‘waar je niets voor hoeft te betalen.’ Deze ‘gratis’ aanbiedingen worden vaak door kranten/tijdschriften en loterijen weggegeven.

Opletten

Zowel bij de reclame als bij de aanbiedingen en de gratis weggeef acties is het goed om je iedere keer weer af te vragen; “heb ik dit echt nodig?” “Zou ik dit product anders ook gekocht hebben?” “Zou ik anders ook lid geworden zijn?” Deze vragen behoeden je voor een impulsaankoop waar je later (misschien) spijt van krijgt. Bij de gratis weggeef acties moet je opletten op ‘een addertje onder het gras’ of op de zogenaamde ‘kleine lettertjes’. Vaak krijg je het 1e tijdschrift/krant gratis of speel je de 1e maand gratis mee met de loterij, vaak loopt deze actie door en wordt het maandbedrag de volgende maand automatisch afgeschreven.

Wat te doen

Wat je hier tegen kan doen om niet in de verleiding te komen is:

  • Een Nee-Nee sticker (helemaal geen ongeadresseerde post) of       Nee-Ja (wel de huis-aan-huis bladen), de sticker is gratis af te halen bij de Gemeente.
  • Afmelden voor de reclame/aanbiedingen die je via de mail krijgt. Afmelden staat vaak onder aan de pagina.
  • Als je ingaat op een aanbieding om gratis mee te spelen in de loterij of gratis de krant krijg toegezonden vergeet dan niet om je meteen weer af te melden via de klantenservice en vraag een bevestiging hiervan. Of als dat niet meteen kan, zet het in je agenda en op de kalender!